В „Аджъбадем“ излекуваха Гюнай от рядка болест

adjıbademПроф. д-р Семих Халезероглу
Гюнай Ахмед Ахмед е на 31 години. Живее в България, баща е на две деца и се занимава с търговия. Наскоро е изправен пред много рядко заболяване, известно в медицината като „автоимунно заболяване?. В неговия случай тялото обявява за враг десния бял дроб, имунните клетки го възприемат като чуждо тяло и го нападат. В резултат върху главната артерия на младия пациент, която свързва сърцето с белите дробове, се е образувала маса с размерите на мандарина.
Гюнай се оплаквал от затруднено дишане и тежка кашлица, придружена с кървене. Първоначално у нас му е поставена диагноза рак. Младият мъж се е съгласил да се подложи на бронхоскопия цели 7 пъти, за да се излекува от болестта. Въпреки това той не се отказал. И получил награда за своята упоритост в Турция. В резултат на проучванията си в интернет, той открил специалиста по гръдна хирургия в болница „Аджъбадем Маслак“ проф. д-р Семих Халезероглу и без да губи време заминал за Истанбул.
Дори не можех да повярвам, че дишам
Гюнай Ахмед казва, че все още не може да повярва на това, което му се е случило. „В България ходих при лекари, които са водещи в тази област. Целта ми не е да злепоставям или обиждам някого, но те по никакъв начин не успяха да разберат какво е заболяването ми“, разказва той за периода преди операцията. У нас му казали, че има рак. С цел да се вземе парче от белия дроб 3 пъти му правили бронхоскопия. Насрочили операция, после и химиотерапия, но се отказали и от двете.
След това отишъл в Турция, където посетил три големи болници. Там лекарите също го прегледали и му направили бронхоскопия още 4 пъти. Въпреки че общо 7 пъти лекарите вземали парче от белия му дроб, така и не успели да разберат какво му има и го информирали, че не могат да го оперират, защото е рисковано. „Не можех да повярвам, че имам рак, имаше някакво съмнение в мен, и продължих да търся лекар“, обяснява младият мъж. В интернет попаднал на името проф. д-р Семих Халезероглу.
„Реших да дойда в Турция, защото всеки ден тялото ми се тресеше от тежката кашлица, четири пъти на ден течеше много интензивно кръв от устата ми. Вече не можех да издържам. Имам две деца – едното на 4, а другото на 12 год., имам съпруга, семейство, приятели. Исках да живея. Трябваше да се боря“, казва Гюнай.
Заболяването е много рядко и трудно се разпознава
Болестта на Гюнай Ахмед е много рядка и е възможно поради това да не е установена, смята специалистът по гръдна хирургия в болница „Аджъбадем Маслак“ проф. д-р Семих Халезероглу.
„Всъщност склерозиращият медиастинит не е често срещано заболяване в ежедневната практика. Когато гледаме снимките изглежда като тумор. Но когато го изследваме по-подробно разбираме, че това е маса, локализирана в белия дроб. Тази маса беше доброкачествена, не беше рак“, обяснява специалистът. В резултат на нападането на белия дроб от имунните клетки се е образувал тумор над главната белодробна артерия, който напълно я е блокирал. Именно това е и причината за появата на кашлицата и кървенето при Гюнай. Според проф. Халезероглу, ако пациентът е бил изложен още малко на това кървене, изходът щял да е фатален. Затова се наложило незабавно да го оперират.
„Влязохме в операционната и от перикарда достигнахме до тази главна вена, наречена белодробна артерия. Хирургично отстранихме масата, заседнала във вената и почистихме. Отстранихме и нефункциониращата поради масата част на белия дроб“, описва манипулацията специалистът. След операцията белите дробове на пациента започнали да работят по-добре. Вече няма да има нужда той да приема лекарства и ще продължи живота си нормално, уверява проф. Халезероглу. Сега Гюнай разказва колко много се изненадал, че още докато бил в интензивното отделение професорът го накарал да върви.
„Не знам как да изразя благодарността си към професора. Господ се смили над мен и ме върна при моите деца, съпруга и семейство“, радва се младият мъж.