Започваме нови преговори за превозите с Турция

 Проблем с еднократните разрешителни затвори българо-турската граница за повече от 10 дни.
НИКОЛЕТА ЦВЕТКОВА
Започваме нови преговори с автопревозите с Турция и ще искаме от партньорите ни да има по-ясно определение на превози от и за трета страна.

По време на двудневното посещение ще се обсъжда новото споразумение, което страните трябва да подпишат. Според Гинев трябва да се изясни счита ли товар, взет от логистичен център или пристанище, „от или за трета страна”. По думите му проблемът е, че по този начин много бързо се изчерпват този вид разрешителни, които българските превозвачи ползват. Още преди първите разговори с турците стана ясно, че България ще настоява броят на документите да се увеличи на 5000-6000, като сега получаваме 1100.
Сред исканията ни ще е и максимално изясняване на „превозните документи”. По всички световни конвенции това е товарителницата, като от турска страна допълнително ни наложиха и фактурата, като документ.
Относно връщането на ДДС при зареждане на гориво от турски тираждии зам.- министърът каза, че в Министерството на финансите имат предварителни данни. По думите му сега се обсъжда самата технология по отчитане на зареденото гориво. Връщането на ДДС би могло да стане част от спогодбата, която сега ще се подготвя. Дори и да не се стигне до изготвяне на споразумение, българските представители ще искат разговорите да приключат с подписване на протокол за темите, по-които има или няма договореност.