Кабинетът обмисля добавки за пенсионери по Великден

ademКабинетът обмисля добавки за пенсионери по Великден

Адемов е категоричен, че великденската добавка за пенсионерите не е част от предизборната кампания
Правителството обмисля какви суми може да задели за великденски добавки към пенсии на част от пенсионерите. Решението трябва да бъде взето най-късно до 15 март.
Министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов заяви, че предстоят разговори с финансовия министър Петър Чобанов, по време на които ще се реши дали правителството може да отпусне еднократна финансова помощ на пенсионерите за Великден.
Адемов допълни, че в условията на криза е логично великденски добавки да получат хората с по-нисък размер на пенсии.  Социалният министър Хасан Адемов заяви, че решението дали ще има великденски добавки за пенсионерите трябва да бъде взето до 15 март.
Д-р Адемов подчерта, че не е лесно да се намери финансов ресурс, още  повече, когато средствата не са заложени в бюджета. Идеята е парите да  се търсят или от бюджета на НОИ, или от централния бюджет, но докато  министърът на финансите не се произнесе, няма как да се каже какво точно  ще се случи.
„Не е важно каква е моята идея, важно е какво ще е решението на Министерския съвет. В условия на криза, в условия на ограничен финансов ресурс, правилният подход е да се подпомогнат тези с по-нисък размер на пенсиите. Дали ще бъде линията на бедност, която е 251 лв., там вече се оформя една бройка около 1 080 000 пенсионери, близо половината от пенсионерите, дали ще бъде друг подход, да могат да бъдат подпомогнати всички пенсионери, това са възможности, които се обсъждат на този етап”, уточни министърът, цитиран от Дарик.
Адемов е категоричен, че великденската добавка за пенсионерите не е част от предизборната кампания за евровота и подчерта, че идеята на правителството е всяка година пенсионерите да получават допълнително средства по време на Коледните и Великденски празници.