Само Местан от партийните лидери почете вдигането на флага за 3-ти март

Единственият присъстващ на церемонията политически лидер беше председателят на ДПС Лютви Местан. Набиваше се на очи отсъствието на лидера на БСП Сергей Станишев, както и тези на ГЕРБ, Бойко Борисов, и „Атака”, Волен Сидеров. Единствено националистите не бяха изпратили свои представител. По-късно те обаче организират традиционното си третомартенско шествие. На церемонията присъстваха също така президентът Желю Желев и експремиерът Симеон Сакскобургготски.
Пламен Орешарски присъства на тържествата на Шипка. В речта си той каза, че за да пребъде България, било необходимо да работим неуморно за нейното  развитие. “Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни  поне в нашето родолюбие“, посочи той на връх Шипка.
По думите му е важно да помним и да се гордеем с  нашето минало. Но още по-важно било да се стремим да бъдем достойни  наследници в настоящето. “Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За  нея трябва да се работи всеки ден“, каза още премиерът.
Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в профила си във “Фейсбук”, че повече от всякога трябва да бъдем обединени. “Историята ни дава много поводи, заради които да се чувстваме горди от нашата Родина, от нашата България. Ние носим в себе си корените на достойните от нашата история българи и само заедно можем да съхраним земята си, традициите си, богатствата си. Нека всички да работим в посока да върнем в Родината българите и да съхраним българския дух такъв, какъвто го помни историята – силен, борбен, обединен!”, завършва Борисов.
Довечера ще се проведе тържествена заря проверка на площад „Народно събрание”.